ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ».

Το 5ο ΓΕΛ Λάρισας έλαβε μέρος στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο τοπικής Ιστορίας, με τίτλο «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου», που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 17 έως τις 20 Απριλίου 2024, στις εγκαταστάσεις του Πειραματικού Λυκείου, στην Πάτρα.

Με τη συμμετοχή αυτή, το 5ο ΓΕΛ Λάρισας γίνεται μέρος ενός δικτύου 380 ελληνικών σχολείων που επιδιώκουν τη μελέτη και προβολή της τοπικής τους ιστορίας, με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής ετερότητας αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των σχολείων και την ανάδειξη των δεξιοτήτων και ταλέντων των μαθητών. 

Στο φετινό Συνέδριο εκπονήθηκαν 580 μαθητικές εργασίες από 7520 μαθητές, με την επίβλεψη 1045 καθηγητών. Οι εργασίες παρουσιάστηκαν μέσω της πλατφόρμας webex τις τρεις πρώτες ημέρες του συνεδρίου και δια ζώσης για τα σχολεία που βρέθηκαν στην Πάτρα το Σάββατο 20 Απριλίου 2024.

Το Λύκειό μας συμμετείχε με δύο εργασίες:

  1. «Ο Μύλος του Παππά στη Λάρισα: ένα δείγμα εκβιομηχάνισης της Θεσσαλίας στα τέλη του 19ου αιώνα», με εργασίες που εκπονήθηκαν από τους παρακάτω μαθητές της Α΄ Λυκείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: Λαγκόζι Γκέρτα, Γκουντή Στυλιανή, Πετούλια Αντωνία, Τοκμακίδου Σμαράγδα, Τσιοβάρας Αθανάσιος, Τσιάκας Αθανάσιος, Ρώσσης Σπύρος, Σπάνιας Ορέστης, Μακρίδη Ζωή, Σπυροπούλου Πολυξένη, Ποταμίτης Αλκιβιάδης, Μωριανός Σωτήρης, Μπεϊνάς Βασίλειος, Καλότυχου Ελένη, Ευαγγέλου Παναγιώτα, Βασιλάκου Βασιλική, Δημολιού Ευθυμία, Γκουντζούλας Μιχάλης, Καμάκας Γεώργιος, Σακελάρη Στεργιανή, Παπανικολάου Νεφέλη, Ράντζα Μαρίνα, Τάχου Μαρία, Κύρκος Γιώργος, Χόντος Αναστάσιος, Παπαντάκος Αθανάσιος, Ταργαζίκη Αθανασία.

 Την παρουσίαση των εργασιών των συμμαθητών τους στο συνέδριο ανέλαβαν οι μαθητές Λανγκόζι Γκέρτα, Τοκμακίδου Σμαράγδα, Ευαγγέλου Παναγιώτα και Τριανταφύλλου Γεώργιος, ενώ την επίβλεψη των εργασιών είχαν οι εκπαιδευτικοί Ντρογκούλη Βάια και Θεοδωροπούλου Καλλινίκη.

  • 2. «Θεσσαλών Γη: από τον Μαρίνο Αντύπα στην εξέγερση του Κιλελέρ», με εργασίες που εκπονήθηκαν από τους παρακάτω μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: (Α΄ Λυκείου) Ζησοπούλου Στυλιανή, Κακαρόντζας Ζήσης, Καμπίσιος Απόστολος, Κατσέλου Αικατερίνη, Λιάπης Βάιος, Μανδυλά Βασιλική, Μήλια Νεκταρία, Μπατζηλιώτη Σταματία, Παπαϊωάννου Δημήτριος, Τριανταφύλλου Γεώργιος,  Χρηστούλα Πηνελόπη (Β΄ Λυκείου) Αβδανά Βασιλεία, Αραμπατζή Γεωργία, Βούσουρας Χριστόφορος, Γκουμπέτη Σωτηρία, Ζάχου Ελένη, Λάμαρη Μαρία, Μίχα Χριστιάννα, Μωραϊτου Ασημίνα, Νέλλα Νικολέτα, Στάτου Μαρία, Τσιούμα Δέσποινα.  Την παρουσίαση των εργασιών των συμμαθητών τους ανέλαβαν οι μαθητές Αραμπατζή Γεωργία, Μανδυλά Βασιλική, Μήλια Νεκταρία και Καμπίσιος Απόστολος, ενώ την επίβλεψη των εργασιών είχαν οι εκπαιδευτικοί Νάρη Βασιλική και Χατζηνικολούλη Αποστολία.

 

Παράλληλα με την εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε και εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο των Δελφών, όπου οι μαθήτριες της Β΄ Λυκείου Μίχα Χριστιάννα, Μωραϊτου Ασημίνα, Νέλλα Νικολέτα και Στάτου Μαρία παρουσίασαν στους συμμαθητές τους ναούς του Απόλλωνα και της Προναίας Αθηνάς, το Δελφικό θέατρο, τον Θησαυρό των Αθηναίων, τη Σφίγγα των Ναξίων και τα αγάλματα του Κλέοβη και του Βίτωνα και του Ηνιόχου και τους ενημέρωσαν για τη θρησκευτική και πολιτική σημασία του Μαντείου των Δελφών.

Η δεύτερη εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. όπου οι μαθητές της Α΄ Λυκείου Καμπίσιος Απόστολος, Κατσέλου Αικατερίνη, Μπατζηλιώτη Σταματία, Σπάνιας Ορέστης και Τσιοβάρας Αθανάσιος  παρουσίασαν στους συμμαθητές τους ναούς του Δία και της Ήρας, το Στάδιο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, το Γυμναστήριο και τα κτίρια-αφιερώματα πόλεων και ηγεμόνων, που μαρτυρούν την ιδιαίτερη σημασία που είχε ο τόπος αυτός στο παρελθόν. 

Αφήστε μια απάντηση