Πρώτο βραβείο στην 5η Προσομοίωση “Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη”

Βραβείο καλύτερου εμπειρογνώμονα στη μαθήτρια της Β’ τάξης Αναστασία Τοκμακίδου!!

Η 5η προσομοίωση των επιτροπών του ΟΗΕ «Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη», σε μια ιδιαίτερη διαδικτυακή διοργάνωση έφτασε και φέτος πετυχημένα στο τέλος της.

Νότα μεγάλης χαράς το φετινό διαδικτυακό τόλμημα συμμετοχής μας ως 5ο Λύκειο Λάρισας, η οποία συνοδεύτηκε με τη μεγαλύτερη χαρά της ανταμοιβής του πρώτου Βραβείου.

Η μαθήτρια Αναστασία Τοκμακίδου της Β’ τάξης η οποία συμμετείχε στην Επιτροπή για την προστασία του Παιδιού από κάθε μορφή βίας, εκπροσωπώντας τη Δανία, απέσπασε το βραβείο του καλύτερου εμπειρογνώμονα.

Στην επιτροπή της η μαθήτρια υποστήριξε πως η Δανία «αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί «χώρα προέλευσης, διαμετακόμισης και εν μέρει προορισμού» δουλεμπορίου παιδιών, ενώ η βία θεωρείται ακόμα πειθαρχικό εργαλείο στο σπίτι και το σχολείο-ειδικά στις αγροτικές περιοχές, λαμβάνει σειρά μέτρων για την προστασία των παιδιών ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων. Μεταξύ των άλλων μεγάλη έμφαση δίνεται σε ενημερωτικές εκστρατείες στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και τη βία μεταξύ των εφήβων».

Στο σχέδιο Γνώμης της Επιτροπής που κατατέθηκε στην Ολομέλεια από τις συμμετέχουσες χώρες, αναφέρεται πως η Επιτροπή εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την διακινδύνευση των παιδιών από κάθε μορφή βίας και την ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης,

Ενθαρρύνει το Υπουργείο Παιδείας κάθε Κράτους-Μέλους να εντάξει το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού,

Προτείνει την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με ζητήματα παιδικής κακοποίησης μέσω ενημερωτικών εκπομπών,

Ζητά την ενίσχυση των υπαρχουσών και τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας των παιδιών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κυρίως εν μέσω της πανδημίας του ιού SARS-COV-2, όταν αυτά απομακρύνονται από τους γονείς τους.

Στην προσομοίωση η οποία διεξήχθη διαδικτυακά στις 11-12-13 Δεκεμβρίου 2020, πήραν μέρος περίπου 350 μαθητές από όλα τα σχολεία-δημόσια και ιδιωτικά-της Ελλάδας. Η εφετινή 5η Πανελλήνια μαθητική προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου “Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη” τελεί υπό την αιγίδα τόσο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όσο και του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ. Παράλληλα, συμπίπτει με την επέτειο των 75 χρόνων από την Ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία εορτάζεται παγκοσμίως!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός για το 5ο Λύκειο: Αρχοντία Γιαννακάκη

bty

Περισσότερα για το Σχέδιο Γνώμης της Επιτροπής στο σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1HOcvrm3ciNzUR4mhb7QV6FnGyLGbkV0q/view?usp=sharing

Αυτό Το Post Έχει Ένα Σχόλιο

  1. Στέφανος

    Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά.

Αφήστε μια απάντηση