Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης 18/3/21

Κάθε χρόνο, η Γη παράγει δισεκατομμύρια τόνους φυσικών πόρων και κάποια στιγμή, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα εξαντληθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ξανασκεφτούμε τι πετάμε – βλέποντας όχι σπατάλη, αλλά ευκαιρία.

Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί, και τώρα αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που όμοιά της δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί. Αν δεν κάνουμε σημαντικές και ταχείες αλλαγές, θα δούμε συνεχείς αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες, τήξη των πάγων, ηπείρους να καίγονται και ταχεία αποψίλωση των δασών.

Αυτό επηρεάζει άμεσα την ανθρωπότητα με αυξημένη φτώχεια, μετανάστευση από εκτοπισμένες κοινότητες, απώλειες θέσεων εργασίας, βουνά αποβλήτων και φυσικά ενδιαιτήματα που εξαφανίζονται. Έχουμε τη δύναμη να προβούμε σε διαρκείς αλλαγές για την καταπολέμηση του φαινομένου, και με την αναγνώριση της ανακύκλωσης στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030, βλέπουμε ήδη πολλά άτομα, κυβερνήσεις και οργανισμούς να αναλαμβάνουν άμεση δράση για τη στήριξη της παγκόσμιας πράσινης ατζέντας.

Η ανακύκλωση αποτελεί βασικό μέρος της κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην προστασία των φυσικών μας πόρων. Κάθε χρόνο, ο «έβδομος πόρος»* (ανακυκλώσιμα) εξοικονομεί πάνω από 700 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 και αυτό προβλέπεται να αυξηθεί σε 1 δισεκατομμύριο τόνους έως το 2030. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανακύκλωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου για να σώσει το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

* Οι 6 πιο σημαντικοί φυσικοί πόροι είναι οι εξής: νερό, οξυγόνο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας και τα ορυκτά μέταλλα.

Πηγή: https://www.globalrecyclingday.com/

Αφήστε μια απάντηση