Παγκόσμια Ημέρα Νερού 22/3/2021

Η σημασία του νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που πραγματοποιείται στις 22 Μαρτίου κάθε έτους από το 1993, επικεντρώνεται στη σημασία του γλυκού νερού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζει το νερό και υπενθυμίζει πως 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Πρόκειται για την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης των υδάτων. Βασικός στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Για το Νερό είναι η υποστήριξη της επίτευξης του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 6: νερό και υγιεινή για όλους έως το 2030.

Σήμερα, το νερό απειλείται σε μεγάλο επίπεδο από τον αυξανόμενο πληθυσμό, τις αυξανόμενες απαιτήσεις της γεωργίας και της βιομηχανίας και τις επιδεινούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς οι κοινωνίες εξισορροπούν τις απαιτήσεις για τους υδάτινους πόρους, τα συμφέροντα πολλών ανθρώπων δεν λαμβάνονται υπόψη.

Το φετινό θέμα της παγκόσμιας ημέρας νερού είναι για το τι σημαίνει το νερό για τους ανθρώπους, είναι η πραγματική αξία και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα αυτόν τον ζωτικό πόρο. Η αξία του νερού είναι πολύ μεγαλύτερη από την τιμή του – το νερό έχει τεράστια και σύνθετη αξία για τα νοικοκυριά μας, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, τα οικονομικά και την ακεραιότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος. Εάν παραβλέψουμε οποιαδήποτε από αυτές τις αξίες, κινδυνεύουμε να διαχειριστούμε εσφαλμένα αυτόν τον πεπερασμένο, αναντικατάστατο πόρο.

Πηγή: United Nations www.un.org

Νερό και σαπούνι κατά του κορωνοϊού

Η υγιεινή των χεριών είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, καθώς και άλλων μολυσματικών ασθενειών. Εάν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, ακολουθήστε τα βήματα  και συμμετάσχετε στην εκστρατεία #SafeHands. Για την κοινότητά σας και για εσάς.

Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, και οποιαδήποτε άλλη μέρα, θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας τακτικά με νερό και σαπούνι ή με ένα υγροσάπουνο χεριών με βάση το αλκοόλ. Δείτε τις κατευθυντήριες γραμμές της UNICEF σχετικά με το πλύσιμο των χεριών  και  τα γρήγορα γεγονότα του Un Water σχετικά με το πλύσιμο των χεριών / handhygiene.

Το ξέρατε; 

  • Σήμερα, 1 στους 3 ανθρώπους ζουν χωρίς ασφαλές πόσιμο νερό.
  • Μέχρι το 2050, έως και 5,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν σε περιοχές όπου το νερό είναι σπάνιο για τουλάχιστον ένα μήνα ετησίως.
  • Η ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή παροχή νερού και αποχέτευσης θα μπορούσε να σώσει τη ζωή περισσότερων από 360.000 βρεφών κάθε χρόνο.
  • Εάν περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα μπορούσαμε να μειώσουμε την πίεση του νερού που προκαλείται από το κλίμα έως και 50%.
  • Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει πάνω από το 90% των μεγάλων καταστροφών την τελευταία δεκαετία.
  • Έως το 2040, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 25% και η ζήτηση νερού αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 50%.

Αφήστε μια απάντηση