Παγκόσμια Ημέρα Νερού 22 Μαρτίου

Ας προσέχουμε … για να έχουμε!

Οδηγίες για εξοικονόμηση νερού – ενέργειας – ζωής.

  1. Κλείνουμε τη βρύση ενώ πλένουμε τα δόντια μας – εξοικονομούμε περίπου 6 λίτρα το λεπτό.
  2. Ρυθμίζουμε το καζανάκι μας να γεμίζει με λιγότερο νερό – είτε βάζοντας έρμα στο εσωτερικό του, είτε ρυθμίζοντάς το να σταματά το γέμισμα νωρίτερα.
  3. Κάνουμε σύντομα και οικονομικά ντους – με το ντους καταναλώνουμε από 6 έως 45 λίτρα το λεπτό. Μπορούμε να πάρουμε μια κεφαλή ντους με αέρα ή με ρυθμιστή οικονομίας
  4. Χρησιμοποιούμε πάντα τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων γεμάτα – έτσι μειώνεται το πλήθος των πλυσιμάτων.
  5. Επισκευάζουμε βρύσες που στάζουν και διαρροές. Μια βρύση που στάζει ξοδεύει περίπου 15 λίτρα νερού την ημέρα, ή 5.500 λίτρα νερού το χρόνο!
  6. Εγκαθιστούμε βαρέλια συλλογής βρόχινου νερού – για πότισμα και πλύσιμο εξωτερικών χώρων και αυτοκινήτων. Έτσι γλιτώνουμε περίπου 5.000 λίτρα το χρόνο.
  7. Ποτίζουμε τον κήπο με ποτιστήρι και όχι με το λάστιχο. Ποτίζοντας με το λάστιχο ξοδεύουμε μέχρι και 1.000 λίτρα την ώρα. Καλύπτοντας το χώμα των φυτών με κομμάτια φλοιού, πέτρες, βαρύ λίπασμα ή καλαμιές και ποτίζοντάς το νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα θα μειώσουμε την εξάτμιση και θα εξοικονομήσουμε νερό.
  8. Γεμίζουμε μια κανάτα με νερό και τη βάζουμε στο ψυγείο. Έτσι δεν θα πρέπει να αφήνουμε τη βρύση να τρέχει για να κρυώσει το νερό πριν το βάλουμε στο ποτήρι μας.
  9. Εγκαθιστούμε έναν μετρητή νερού (αν δεν υπάρχει). Όταν πληρώνουμε στη δημοτική επιχείρηση με βάση την κατανάλωση νερού, που εμφανίζεται στο λογαριασμό μας, έχουμε ένα κίνητρο να ξοδεύουμε λιγότερο νερό.
  10. Επενδύουμε σε προϊόντα οικονομίας νερού όταν πρέπει να αντικαταστήσουμε είδη σπιτιού. Σήμερα μπορούμε να βρούμε βρύσες, κεφαλές ντους, τουαλέτες, πλυντήρια ρούχων και πιάτων και τόσα άλλα προϊόντα που εξοικονομούν νερό.

Αφήστε μια απάντηση