Το 5ο Λύκειο Λάρισας στην Κάρλα στο πλαίσιο του Europe Direct

Έξω από το Μουσείο στα Κανάλια
Μέσα στο Μουσείο
Ορνιθοπαρατήρηση
Ο “πλούτος” της λίμνης
Μετά την αποξήρανση
Μέσα από το τηλεσκόπιο

Αντιπροσωπεία από οκτώ μαθητές και έναν καθηγητή του 5ου ΓΕΛ Λάρισας συμμετείχε στην Βιωματική Ενημέρωση μαθητών Λυκείου στη Λίμνη Κάρλα την Παρασκευή 13/12/2019 που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στα πλαίσια των δράσεων Europe Direct. Η ενημέρωση ξεκίνησε με την επίσκεψη στο μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού και στο Εκθεσιακό Κέντρο Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού Λίμνης Κάρλας και Μαυροβουνίου.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο μουσείο όπου ενημερώθηκαν για τη φυσική ιστορία της λίμνης σε διάστημα χιλιάδων ετών, ως βιότοπο τεράστιας ποικιλίας πανίδας και χλωρίδας, τα προβλήματα που προέκυψαν από την αποξήρανση της λίμνης και την ανασύστασή της τα τελευταία χρόνια.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το δεύτερο χώρο του μουσείου, όπου ενημερώθηκαν για τη στενή σχέση της λίμνης με τον άνθρωπο – πιο συγκεκριμένα για τους ψαράδες που συντηρούνταν αποκλειστικά από την αλιεία στην Κάρλα. Εκεί είδαν εντυπωσιακές φωτογραφίες και επεξεργάστηκαν από κοντά εργαλεία και συσκευές της εποχής μέσα στο πιστό ομοίωμα καλύβας που υπάρχει στο μουσείο.
Τέλος, μια και ο καιρός το επέτρεψε, ακολούθησε ορνιθοπαρατήρηση με ειδικά τηλεσκόπια στη δυτική όχθη της λίμνης. Οι μαθητές με τη βοήθεια ειδικών περιέγραφαν και αναγνώριζαν διαφορετικά είδη πουλιών – κορμοράνους, ερωδιούς, πελεκάνους, γλάρους κλπ.
Στόχος της επίσκεψης ήταν οι μαθητές – επισκέπτες να διαμορφώσουν μια πλήρη εικόνα για την πορεία της λίμνης Κάρλας στον χρόνο και για τον πολλαπλό τρόπο με τον οποίο επέδρασε και επιδρά σε ποικίλους τομείς του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός για τη δράση: Στέφανος Στάθης.

Αφήστε μια απάντηση